Τεχνολογίες

Home / Τεχνολογίες

Extrusion Blow Moulding (EBM)

Στη μέθοδο παραγωγής EBM, με δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας παραγωγής πολυστρωματικών φιαλών (Co-Ex) έως έξι (6) στρωμάτων, το υλικό θερμαίνεται και μορφοποιείται σε σωλήνα πριν την εισαγωγή του σε καλούπι blow. Μόλις η σωλήνα εισαχθεί στο καλούπι, φυσιέται (φουσκώνεται) για να δοθεί το τελικό του σχήμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος κατασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για κάθε πλαστική φιάλη ή δοχείο, που προορίζεται για την συσκευασία προϊόντων οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης, καλλυντικών, ποτών, τροφίμων, καθώς και φυτοφαρμάκων ή ελαίων/λιπαντικών. Οι τύποι πλαστικών που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μέθοδο είναι οι HDPE, LDPE και PP.

Injection Moulding (IM)

Στη μέθοδο παραγωγής ΙΜ, το υλικό θερμαίνεται και διοχετεύεται με έγχυση υψηλής πίεσης σε καλούπι injection που δίνει το επιθυμητό σχήμα. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε κατασκευή πωμάτων, προπλασμάτων (preforms) ή σε οποιοδήποτε άλλο αποσπώμενο πλαστικό μέρος της συσκευασίας (π.χ. αποσπώμενο χερούλι). Οι τύποι πλαστικών που κυρίως χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μέθοδο είναι οι PP και PE.

Injection Stretch Blow Moulding (ISBM) 1-stage

Στη μέθοδο παραγωγής ISBM 1 σταδίου το τελικό προϊόν παράγεται στην ίδια μηχανή. Αρχικά κατασκευάζονται προπλάσματα (preforms) με καλούπι injection τα οποία, ζεστά και μαλακά, εισάγονται εντός καλουπιού blow και αφού προηγηθεί έκταση του προπλάσματος για επίτευξη υψηλής μηχανικής αντοχής, φυσιούνται (φουσκώνονται), ώστε να σχηματιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτή τη μέθοδο κατασκευής, επιτυγχάνεται μια υψηλά αποδοτική και γρήγορη παραγωγή. Στον λαιμό του τελικού προϊόντος δεν υπάρχει ο δακτύλιος στήριξης ενώ δύναται να επιτευχθεί προσανατολισμός του πώματος που θα δεχθεί. Χρησιμοποιείται για φιάλες και βάζα υψηλών απαιτήσεων που προορίζονται για την συσκευασία ποτών, τροφίμων, προϊόντων οικιακής φροντίδας και προϊόντων προσωπικής χρήσης (καλλυντικά). Οι τύποι πλαστικών που χρησιμοποιούνται για αυτή τη μέθοδο είναι PET και PP.

Injection Stretch Blow Moulding (ISBM) 2-stage

Στη μέθοδο παραγωγής ISBM 2 σταδίων χρησιμοποιούνται προπλάσματα (preforms) με δακτύλιο στήριξης τα οποία είτε προμηθεύονται από την αγορά (standard sizes) είτε κατασκευάζονται σε μηχανή injection moulding. Σε δεύτερο χρόνο τα προπλάσματα εισάγονται σε Strech Blow Moulding μηχανή όπου θερμαίνονται, μαλακώνουν και εισάγονται εντός καλουπιού blow όπου αφού προηγηθεί έκταση του προπλάσματος για επίτευξη υψηλής μηχανικής αντοχής, φυσιούνται (φουσκώνονται), ώστε να σχηματιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με αυτή τη μέθοδο κατασκευής, επιτυγχάνεται μια υψηλά αποδοτική και γρήγορη παραγωγή. Χρησιμοποιείται για φιάλες που προορίζονται για την συσκευασία ποτών, τροφίμων, προϊόντων οικιακής φροντίδας και προϊόντων προσωπικής χρήσης (καλλυντικά). Ο τύπος πλαστικού που χρησιμοποιούνται για αυτή τη μέθοδο είναι PET.

Silk screen printing (SSP)

Με την μέθοδο της μεταξοτυπίας, εκτυπώνεται πάνω στην πλαστική συσκευασία κείμενο και σχέδια σε όλα τα χρώματα, τα οποία δεν είναι ανάγλυφα (εγχάρακτα). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε αποκλειστικούς κωδικούς πελατών που δεν επιθυμούν να έχουν ετικέτες ή ανάγλυφη επιφάνεια στις συσκευασίες των προϊόντων τους. Η χρήση εγγυάται ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και αντοχής. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε τύπο πλαστικού.